En blodtrykksmåler kan redde liv

Når målte du sist blodtrykket ditt, og vet du hvilke verdier trykket helst burde ha?

Dette betyr tallene på blodtrykksmåleren

Hjertet ditt er en stor og kompleks muskel, hvis oppgave er å pumpe blod gjennom sirkulasjonssystemet. En gjennomsnittlig voksen har over 96 000 km. med blodårer. Til sammenligning er jordens omkrets ca. 40 000 km. (Cleveland Clinic/Wikipedia)

Kretsløpet består ikke av én lang blodåre alt blodet skal passere gjennom, men det er likevel snakk om en langtur gjennom kroppen din. Derfor er det viktig å måle trykket i begge deler av reisen, både på vei ut fra hjertet, og på vei inn igjen. På denne måten ser man både hvor raskt blodet pumpes ut, og hvor mye trykket faller på veien tilbake.

Nettstedet Helsenorge.no skriver:

Det første, høyeste tallet kalles det systoliske trykket. Det måler trykket i blodårene (arteriene) når hjertet pumper ut blodet.

Det andre, lavere tallet, kalles det diastoliske trykket. Dette trykket måles når hjertet slapper av og fylles opp med blod (Helsenorge.no).

Blodtrykket ditt har naturlige variasjoner, og en måling gir et øyeblikksbilde. Derfor bør man måle ved flere anledninger for å bekrefte/avkrefte et problematisk blodtrykk.

Les også: En luftfukter gjør underverker for inneklimaet

Hvor høyt blodtrykk er for høyt?

Normalt blodtrykk klassifiseres som alt fra 90 over 60, til 120 over 80. Går trykket høyere enn dette begynner man å snakke om forhøyet blodtrykk, også kjent som hypertensjon. Helsenorge.no deler opp hypertensjon i fire kategorier:

• «Normalt høyt» - Fra 130/85 til 139/89

• «Mild hypertensjon» - Fra 140/90 til 159/99

• «Moderat hypertensjon» - Fra 160/100 til 179/109

• «Alvorlig hypertensjon» - Over 180/110

Farer ved høyt blodtrykk

Høyt blodtrykk er ikke en sykdom i seg selv, men en tilstand som kan få alvorlige konsekvenser. Blant annet øker høyt blodtrykk risikoen for hjerteinfarkt, nyreskader og slag. I mange tilfeller kan man senke blodtrykket sitt ved å legge om livsstilen, og det finnes også legemidler som kan senke trykket (helsebiblioteket.no).

Hvis du er bekymret for blodtrykket ditt bør du oppsøke lege, spesielt hvis du opplever symptomer som hodepine, tretthet, svimmelhet og neseblødninger.

En sunnere livsstil og bedre kosthold, kan i mange tilfeller være nok til å fikse problemer med høyt blodtrykk.

Lavt blodtrykk er vanligvis ikke alvorlig

Blodtrykk under 90/60 regnes som lavt blodtrykk. Normalt er ikke lavt blodtrykk farlig, selv om det kan føre til symptomer som svimmelhet, kvalme og besvimelse.

Dersom du måler lavt blodtrykk, men ikke har noen symptomer, trenger du ikke bekymre deg. Normalt vil dessuten kroppen selv normalisere trykket i løpet av noen minutter. Du kan hjelpe til med dette ved forholde deg rolig, og legge deg ned eller lene deg inntil noe. Husk også å drikke godt med vann i etterkant, for å bedre væskebalansen din.

Les også: Med sikkerhetstimer lader du mobilen trygt

Ved sjeldne tilfeller kan vedvarende lavt blodtrykk føre til at organene dine ikke får nok blodtilstrømning. Hvis du er usikker eller bekymret for dette bør du oppsøke lege.

Trygghet med egen blodtrykksmåler

Tradisjonelle blodtrykksmålere med manuell håndpumpe kan være krevende å bruke for ufaglærte. Elektriske modeller som Medisana BU540 kan imidlertid trygt benyttes av alle. BU540 måler trykket på overarmen med stor nøyaktighet, og sammenstiller gjennomsnittsverdiene fra de siste tre målingene. Den har også deteksjonsmodus for arytmi (hjerteflimmer).

Kjøp Blodtrykksmåler Medisana BU540 connect her til kun 559,-

Nedisana BU540 har et stort, lettlest display, og benytter seg av WHOs evalueringssystem med trafikklys-fargeskala. Du kan overføre resultatene dine til mobilen (iOS eller Android) med appen VitaDock+, og maskinen leveres med ekstra stor mansjett til overarmen (22 – 42 cm.).